Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο θησαυρός

Ο ραβίνος Μπουνάμ συνήθιζε να λέει στους νέους που ερχόταν να τον δουν για πρώτη φορά την ιστορία του ραβίνου Εϊσίκ, γιού του ραβίνου Γιεκέλ της Κρακοβίας. 
 
Μετά από πολλά χρόνια μεγάλης φτώχειας που δεν τον είχαν μετακινήσει την πίστη του στον Θεό, ονειρεύτηκε ότι κάποιος τού έλεγε να ψάξει για έναν θησαυρό στην Πράγα, κάτω από τη γέφυρα που οδηγεί στο παλάτι του βασιλιά. Όταν ξαναείδε το όνειρο τρίτη φορά, ο ραβίνος Εϊσίκ ετοιμάστηκε για το ταξίδι και ξεκίνησε για την Πράγα. Αλλά η γέφυρα φυλαγόταν νύχτα και μέρα και δεν τολμούσε να αρχίσει να σκάβει. Κι όμως πήγαινε στη γέφυρα κάθε πρωί και τριγύρναγε εκεί ίσα με το βράδυ.
 Στο τέλος, ο διοικητής των φρουρών, που τον παρακολουθούσε, τον ρώτησε με καλοσύνη αν έψαχνε κάτι ή περίμενε κάποιον. Ο ραβίνος Εϊσίκ τού είπε για το όνειρο που τον έφερε ως εκεί από μια μακρινή χώρα. Ο διοικητής γέλασε: "Και για να ικανοποιήσεις το όνειρο, φτωχέ άνθρωπε, έλιωσες τα παπούτσια σου για να ρθεις ως εδώ! Όσο για την πίστη στα όνειρα, αν είχα εγώ τέτοια πίστη, θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει για ταξίδι όταν μού είπε κάποτε ένα όνειρο να πάω στην Κρακοβία και να ψάξω για θησαυρό κάτω από τον φούρνο ενός Εβραίου--του Εϊσίκ, γιού του Γιεκέλ, έτσι τον έλεγαν! Το φαντάζεσαι πώς θα ήταν, πώς θα πρεπε να ψάχνω σε κάθε σπίτι εκεί, όπου οι μισοί Εβραίοι λέγονται Εϊσίκ, και οι άλλοι μισοί Γιεκέλ!" Και ξανάβαλε τα γέλια. 
 
Ο ραβίνος Εϊσίκ υποκλίθηκε, επέστρεψε σπίτι του, ανέσυρε τον θησαυρό κάτω από τον φούρνο, και έφτιαξε το Σπίτι της Προσευχής που λέγεται 'Σουλ του ραβίνου Εϊσίκ.'
 
"Να κρατάτε αυτή την ιστορία στην καρδιά σας", συνήθιζε να προσθέτει ο ραβίνος Μπουνάμ, "και να κάνετε αυτό που λέει κτήμα σας: Υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στο σπίτι του ζαντίκ, και παρ' όλα αυτά υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείτε να το βρείτε."
 
Από το blog radicaldesire.blogspot.gr
 

1 σχόλιο: