Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Οι αδελφοί Αδελφές

     Αγαπημένε μου αναγνώστη, θα ήθελα σήμερα να σου παρουσιάσω ένα ωραιότατο βιβλίο, που έχει τον παράξενο τίτλο Οι αδελφοί Αδελφές. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γουέστερν που έγραψε ο Πάτρικ Ντεγουίτ το 2011. Πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι οι δύο αδελφοί Αδελφές (έτσι είναι το επώνυμό τους), ο Τσάρλι και ο Έλι. Τα δυο αδέρφια δουλεύουν ως πληρωμένοι δολοφόνοι του Στόλαρχου, ενός πάμπλουτου μαφιόζου που ζει στο Όρεγκον. Ο Τσάρλι, ο μεγαλύτερος, είναι σκληρός και βίαιος. Ο Έλι, αντίθετα, είναι καλός χαρακτήρας και ευαίσθητος. Δε θέλει να σκοτώνει και το όνειρό του είναι να σταματήσει αυτή τη δουλειά και να γίνει φιλήσυχος έμπορος. Ο Έλι είναι χοντρός και αδέξιος, και προκαλεί μάλλον περιφρόνηση με την εμφάνισή του παρά φόβο, όπως ο Τσάρλι. Ο εργοδότης τους, ο Στόλαρχος, τους αναθέτει να σκοτώνουν όποιον τον κλέβει – τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει. Ο Τσάρλι έχει ηγετικό ρόλο, ενώ ο Έλι ακολουθεί τον αδερφό του, στον οποίο έχει προσκόλληση, ως βοηθός. Ο Έλι είναι, επίσης, ο αφηγητής της ιστορίας: μέσα απ’ τα μάτια του βλέπουμε και απ’ τα χείλη του ακούμε όσα συμβαίνουν στο μυθιστόρημα. 

     Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο Στόλαρχος αναθέτει στα δυο αδέρφια να σκοτώσουν τον Χέρμαν Κέρμιτ Γουόρμ. Πρέπει να ταξιδέψουν στην Καλιφόρνια, όπου θα συναντήσουν τον Χένρι Μόρις, έναν άλλο υπάλληλο του Στόλαρχου. Ο Μόρις είναι επιφορτισμένος να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον Γουόρμ. Θα δώσει τις πληροφορίες στα δυο αδέρφια και αυτοί θα σκοτώσουν τον Γουόρμ. Ας σημειωθεί ότι η δράση εκτυλίσσεται γύρω στα 1850 και οι δύο αδερφοί κινούνται προς την Καλιφόρνια την εποχή του «πυρετού του χρυσού». Όπως θα αποκαλυφθεί σιγά σιγά κατά την εξέλιξη του μυθιστορήματος, ο «πυρετός του χρυσού» έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποστολή τους, αφού ο Γουόρμ ξέρει ένα μυστικό που κάνει ευκολότερη την εξόρυξη και λύνει τα χέρια των χρυσοθήρων. Τα δυο αδέρφια διασχίζουν μια τεράστια έκταση μεταξύ Όρεγκον και Σαν Φρανσίσκο, συναντώντας κάθε καρυδιάς καρύδι και ζώντας ένα σωρό περιπέτειες. Σ’ αυτή την πορεία θα συναντήσουν, μεταξύ άλλων, έναν μοναχικό ταξιδευτή, που είναι διαρκώς θλιμμένος, μια μάγισσα, έναν άλλο πλούσιο μαφιόζο, ονόματι Μέινφιλντ. Όλα αυτά τα επεισόδια αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα για τους δύο ήρωες αλλά και για τη μεταξύ τους σχέση. Η πορεία τους θυμίζει πολύ έντονα τα ταξίδια του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα και τις συναντήσεις τους με τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους στην Ισπανία της Αναγέννησης. 

Με αφορμή μια απλή καουμπόικη ιστορία, ο Ντεγουίτ γράφει για τη φιλία και τη συντροφικότητα, για την αναζήτηση της ευτυχίας, για τη σκληρότητα και την καλοσύνη, για τη ζωή και το θάνατο. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, τόσο για το ωραίο ύφος του όσο και για τον πλούτο των συναισθημάτων. Επιπλέον, είναι και ωραία μεταφρασμένο. Εδώ μπορείς να δεις και το σχετικό διαφημιστικό σποτ.


Ιγνάτιος Φόβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου