Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Σφυρίγματα

Πάντα αναρωτιόμουν για ποιο λόγο οι άνθρωποι σφυρίζουν. Για τους περισσότερους συνήθως εκφράζει τη χαρά,  την ευτυχία ή τον θαυμασμό που νιώθουν για κάτι. Για άλλους μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι νευρικοί ή ανήσυχοι και ένα σφύριγμα να τους ανακουφίζει. Άλλοι πάλι σφυρίζουν για να αποδοκιμάσουν μια θεατρική παράσταση ή μια πολιτική ομιλία. Υπάρχει επίσης ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή όπου σαν επαναληπτική συμπεριφορά το άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί το σφύριγμα. Πόσοι από εμάς δεν προσπαθούν να βελτιωθούν στο σφύριγμα και έτσι το κάνουν διαρκώς δοκιμάζοντας να αλλάζουν σχήματα στα χείλη τους, να στριφογυρνάνε τη γλώσσα τους ή να χρησιμοποιούν τη βοήθεια των δακτύλων τους. Εκεί που καταλήγω σίγουρα είναι ότι η μελωδία ενός σφυρίγματος σφηνώνει θες δε θες στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου σου και ή που θα την μισήσεις ή που θα την λατρέψεις. Οι ήρωες των παρακάτω ταινιών σίγουρα σφύριξαν αξέχαστα:

1.Μ – Ο Δράκος του Ντίσελντορφ

Ένα σφύριγμα από έναν μανιακό δολοφόνο που έδρασε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας του '20. O Hans Beckert (Petter Lorre) σφυρίζει για να μας ανακοινώσει την παρουσία του και μετά δολοφονεί. Το σφύριγμα του όμως είναι αυτό που θα τον προδώσει και θα τον οδηγήσει μπροστά στη οργή του λαού.


      2.Twisted Nerve

Υπάρχει κανείς που όταν του πεις ποιο σφύριγμα σου έχει μείνει από ταινία να μην σου πει αυτό της Daryl Hannah καθώς πάει να σκοτώσει την Uma Thurman στο Kill Bill;

Αυτό το σφύριγμα που σου «στρίβει τα νεύρα» γράφτηκε από τον Bernard Herrman και ακούστηκε πρώτη φορά το 1968 για την ταινία Twisted Nerve. Ο Martin Durnley (Hywel Bennett) ένας ψυχικά διαταραγμένος νέος «κυνηγά» τη φιλία με την Susan Harper (Hayley Mills) που όμως σύντομα θα μετατραπεί σε εμμονή και θα τον οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.

3.The Bridge on the River Kwai

Να και μια μελωδία που θα αποτρέψει τα συμπεράσματα πολλών που διάβασαν τις παραπάνω επιλογές και βιάστηκαν να καταλήξουν πως μόνο τα ψυχάκια σφυρίζουν αξέχαστα. Ένα πανέμορφο σφύριγμα-εμβατήριο από τους Βρετανούς αιχμαλώτους ικανό να τους κάνει να χαμογελούν μπροστά στον παραλογισμό του πολέμου, τις συγκρούσεις δύο διαφορετικών πολιτισμών και τη μισαλλοδοξία. Μια υπερπαραγωγή του David Lean που κέρδισε επτά όσκαρ!

Blackdog
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου