Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Weird Al Yankovic

Ο Weird Al Yankovic (γεννηθείς στις Οκτ. 23 του 1959), γνωστός επίσης απλώς ως "Weird Al", είναι ένας Αμερικάνος τραγουδιστής και μουσικός με έμφαση στη σάτιρα και το κωμικό γενικότερα. Είναι αρκετά γνωστός για τις παρωδίες pop και rock κομματιών, από δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως Aerosmith, Queen, Michael Jackson κ.ά. Μολονότι στην Ευρώπη σαν φυσιογνωμία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, στην Αμερική έχει πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια δίσκους και έχει πάρει πολλά βραβεία και grammies. Για αρκετούς είναι σοβαρός καλλιτέχνης, ενώ για κάποιους άλλους απλά τσαρλατάνος. Πάντως δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι υπήρξε πολύ ενεργός και παραγωγικός στην καριέρα του, όπως και το ότι κάποιες παρωδίες του έχουν πολύ πλάκα. Έχει γράψει βέβαια και αρκετό 'original' υλικό, όμως οι παρωδίες είναι αυτές που τον ξεχωρίζουν και δίνουν τον σατιρικό του χαρακτήρα.

Κάποιες γνωστές παρωδίες του είναι το "Another One Rides The Bus" (Queen - Another One Bites The Dust), "Like A Surgeon" (Madonna - Like A Virgin), "Fat" (Michael Jackson - Bad), "Living In The Fridge" (Aerosmith - Living On The Edge), "Amish Paradise" (Coolio - Gangsta's Paradise), "Ebay" (Backstreet Boys - I Want It That Way). Σε κάποια όπως το "Fat" έχει βγει και επίσημο video clip. Παραθέτω δύο από αυτές τις παρωδίες παρακάτω, οι υπόλοιπες βρίσκονται εύκολα με search στο youtube για όποιον ενδιαφέρεται.

Ο Weird Al επισημαίνει ότι το έργο του έχει καθαρά σατιρικό χαρακτήρα (κυρίως σχετικά με την Αμερικάνικη κοινωνία και τον τρόπο ζωής), και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προσβάλλει κάποιο καλλιτέχνη ή κάποια ομάδα ανθρώπων, μάλιστα οι παρωδίες του είναι με άδεια των original καλλιτεχνών, οι οποίοι τις βρίσκουν διασκεδαστικές τις περισσότερες φορές χωρίς να θίγονται.

 Azargled

1 σχόλιο:

  1. Αδιαμφισβήτητα για να κάνεις τόσο καλή σάτιρα είσαι μεγάλος καλλιτέχνης και καθόλου τσαρλατάνος! Για μένα νούμερο ένα κομμάτι του είναι το Εat It που σατιρίζει το Beat it του Michael Jackson. It doesn't matter what you had for lunch
    Just eat it, eat it, eat it, eat it!
    Φοβερός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή